Werken met uursoorten en werksoorten

MJA Bijgewerkt door MJA

Binnen Newbase heb je de mogelijkheid om te werken met uursoorten en werksoorten m.b.t. het schrijven van tijd.

1. Wat is een uursoort

Een uursoort is een verbijzondering van een tijd record en kan worden gebruikt om meer inzicht te krijgen waaraan tijd wordt besteed.

Denk hierbij aan: vakantie, doktersbezoek, lead generatie, projectadministratie, training, telefonische support etc. Uursoorten kunnen handmatig worden aangemaakt (door de applicatiebeheerder). Bij uursoorten kijk je naar aantallen bij werksoorten kijk je naar bedragen.

2. Wat is een werksoort

Een werksoort is een financiële uitsplitsing op project niveau. Bijvoorbeeld inkoop derden, tijd, etc.

In veel gevallen wordt gewerkt met een combinatie van werk- en uursoorten.

3. Voorbeeld

4 uur inventarisatie door een medewerker van Newbase

uursoort: inventarisatie

werksoort: kosten eigen medewerkers

24 uur implementatie door een externe consultant

uursoort: implementatie

werksoort: kosten inkoop derden

Voorbeeld verkoop van producten en diensten

10 x product ABC

werksoort: goederen

10 x inpakken van product ABC

werksoort: diensten

4. Hoe maak je een uursoort of een werksoort aan?

Een uursoort en een werksoort maak je aan via de module keuzelijsten. Klik hier voor meer informatie.

Per uursoort kan middels i1, i2, i3 etc. worden aangeven of de uursoort geldt voor een project, algemeen etc. Binnen het keuzelijst scherm worden deze codes uitgelegd

5. Koppelen van een uursoort aan een gebruiker

Het is mogelijk om een uursoort aan een gebruiker te koppelen. Als de betreffende gebruiker tijd schrijft in Newbase zal standaard de ingevulde uursoort worden overgenomen.

Let op: het veld uursoort is een keuzelijst waaruit de gebruiker tijdens het tijdschrijven een keuze kan maken.

Op de gebruikerskaart kunnen meerdere vormen van uursoorten worden ingesteld:

Het is mogelijk van een uursoort een verplicht veld te maken zodat gebruikers bij het schrijven van tijd dit niet kunnen vergeten. Dit kan worden ingesteld door de interne applicatiebeheerder.

6. Koppelen uursoort aan een product voor grootboeknummer op uursoort

Het is mogelijk om aan een uursoort een product te koppelen en op deze manier een grootboekrekeningnummer aan een uursoort te koppelen. Op het moment dat de betreffende uursoort wordt gebruikt op een tijdregel zal worden gekeken welk grootboeknummer aan het gekoppelde product of productgroep is gekoppeld.

Het is mogelijk om hier in de regel een inkoop- en een verkoopprijs in te voeren. Deze prijs zal dan worden overgenomen in de tijdregel tenzij er een tarief aan het project is gekoppeld dan gaat deze voor. bestaat er geen projecttarief dan wordt het tarief welke hier is ingevuld gebruikt.

Vul je geen tarief in de regel in dan zal Newbase kijken of er een tarief in de gebruikerskaart staat. Newbase kijkt in ieder geval niet naar de prijzen in de productkaart.

Als je een product aan een uursoort hebt gekoppeld en je wijzigt de productprijs in de productenkaart dan dien je deze, indien gewenst, handmatig aan te passen bij de uursoort regel zoals hierboven beschreven.

Klik hier voor meer informatie over de volgorde van tariefsbepaling op een klantproject.

7. Koppelen uursoort op een klant project

Als uursoorten voor projecten zijn aangemaakt zullen deze automatisch op een nieuw klant project worden geladen.

Als je later uursoorten aanpast kun je de aangepaste of nieuwe uursoorten per (lopend) project verversen.

Dit hoef je uiteraard niet te doen voor afgesloten projecten of projecten waarop je de nieuwe uursoort niet gaat gebruiken.

8. Koppelen van tarief aan een uursoort

Het is mogelijk om aan een uursoort een tarief te koppelen (inkoop en verkoop). Als er dan wordt tijdgeschreven met dit uursoort wordt het gekoppelde tarief automatisch overgenomen.

Het invoeren van een tarief op een uursoort doe je bij de module company > widget 'Company uursoorten'

Je kunt op meerdere plekken in Newbase een uurtarief invoeren. Welke volgorde er wordt gehanteerd bij bepaling van het uurtarief op een klant project kun je hier lezen.

Klik hier voor meer informatie over tijdschrijven in Newbase.

Ben je hiermee geholpen?

Basis (default) instellingen op een project