Instellen wachtwoordbeleid

MJA Bijgewerkt door MJA

1. Inleiding

Wanneer je inlogt in Newbase dien je, naast je gebruikersnaam ook een company code en een wachtwoord in te voeren.

Bij het vesturen van de inloggegevens vanuit de gebruikerskaart in Newbase wordt deze informatie automatisch door Newbase gegenereerd. De gebruiker kan tijdens het inloggen, indien gewenst, het wachtwoord aanpassen. Tenzij is ingesteld dat dit niet mag.

Het mogelijk eisen te stellen aan het wachtwoord en zijn, ter bevordering van de veiligheid. In deze helpfile worden de mogelijkheden uitgelegd.

2. Standaardprocedure

Wanneer je met Newbase gaat werken ontvangt de gebruiker een mail met daarin de inloggegevens. Deze heb je nodig om in Newbase in te loggen. Deze mail kan worden verzonden door Newbase of door de applicatiebeheerder via de module gebruikers Newbase. Standaard stuurt Newbase een wachtwoord van 8 karakters lang en bestaat uit een combinatie van cijfers en letters.

Klik hier voor meer informatie over het versturen van inloggegevens.

3. Instellen overkoepelend wachtwoordbeleid

Het is mogelijk om het wachtwoord van Newbase aan specifieke eisen te laten voldoen op het gebied van lengte, cijfers, tekens etc.

De mogelijkheden hiervoor staan in de widget wachtwoordbeleid binnen de module Eigenaar en kunnen door de interne applicatiebeheerder worden ingesteld.

Wachtwoord beleid inschakelen:

Aanvinken wanneer je wenst met de onderstaande opties te werken

Minimale lente van wachtw.:

Door middel van een getal kan hier worden ingesteld hoeveel karakters lang het wachtwoord tenminste dient te zijn

Wachtwoord historie:

Wanneer men niet een wachtwoord mag kiezen dat al is gebruikt kun je hier door middel van een getal invoeren hoeveel wachtwoorden Newbase dient te onthouden. Afhankelijk van het aantal mag de gebruiker dan het vorige, het daarvoor gekozen of het daarvoor gekozen (etc.) wachtwoord niet nog een keer kiezen

Minimaal 1 hoofdletter:

Aanvinken wanneer je wenst dat het wachtwoord tenminste 1 hoofdletter dient te bevatten

Minimaal 1 cijfer:

Aanvinken wanneer je wenst dat het wachtwoord tenminste 1 cijfer dient te bevatten

Minimaal 1 speciaal teken:

Aanvinken wanneer je wenst dat het wachtwoord tenminste 1 speciaal teken dient te bevatten

Wachtwoord verloopt nooit:

Aanvinken wanneer het gekozen wachtwoord nooit hoeft te verlopen

Maximale wachtw. geldigheid:

Door middel van een getal kan hier worden ingesteld hoeveel dagen het wachtwoord geldig is.

Admin email:

Wordt er met een foutief wachtwoord ingelogd dan ontvangt het e mailadres wat in dit veld staat hierover een bericht

Wachtwoord wijzigen bij inloggen instellen:

Knop die alle gebruikers dwingt bij het inloggen een nieuw wachtwoord in te stellen

4. Wachtwoordinstellingen per gebruiker

Op de gebruikerskaart zijn binnen de login widget een aantal opties, op gebruikersniveau, in te stellen die met het wachtwoord en het inloggen in Newbase te maken hebben.

Wijzigen wachtwoord niet toegestaan:

Aanvinken wanneer je wenst dat de gebruiker zijn wachtwoord zelf niet kan aanpassen

Wachtwoord verloopt nooit:

Aanvinken wanneer je wenst dat het wachtwoord nooit verloopt

Wachtwoord wijzigen bij volgende inlog

Aanvinken wanneer je wenst dat de gebruiker bij de volgende keer inloggen wordt gevraagd een nieuw wachtwoord te kiezen

Optie 'wachtw. vergeten' uitgeschakeld

Aanvinken als een gebruiker geen gebruik mag maken van de mogelijkheid 'wachtwoord vergeten'.

4.1 Zelf kiezen van wachtwoord voor de gebruiker

Het is mogelijk om zelf een wachtwoord te kiezen voor de gebruiker in plaats van Newbase automatisch een wachtwoord te laten generen. Je doet dit door binnen de gebruikerskaart > Login widget > zet in wijzig stand > klik op paarse knop 'verstuur login Newbase Next' > kies voor handmatig invoeren.

Heb je dit gedaan dan vraagt Newbase je nogmaals het nieuwe wachtwoord te herhalen.

Daarna zal het door jou ingevoerde wachtwoord van kracht zijn.

Let op!

Kies je voor deze optie dan is het niet mogelijk een mail vanuit Newbase te sturen met de inloggegevens. Je dient dan zelf een mail aan de gebruiker te sturen waarin je deze het wachtwoord meldt.

5. Notificaties

5.1 Bericht naar gebruiker na bij foutief inloggen

Wanneer er een fout wordt gemaakt bij het inloggen in Newbase ontvangt de gebruiker een mail hiervan.

Deze mail wordt verzonden na elke mislukte inlogpoging aan het email adres wat op de detail tab van de gebruiker staat ingesteld.

5.2 Bericht naar ander emailadres na foutief inloggen

Zoals hierboven beschreven ontvangt de gebruiker zelf automatisch een bericht na een mislukte inlogpoging. Het is ook mogelijk een bericht hierover naar een zelfgekozen e-mailadres te laten versturen. Deze optie kan handig zijn voor bijvoorbeeld een systeembeheerder.

Om dit in te stellen vul je het gewenste e-mailadres in bij het veld admin email binnen de widget Wachtwoordbeleid.

6. Account geblokkeerd na drie keer foutief inloggen

Zijn er drie mislukte inlogpogingen gedaan dan zal Newbase het account automatisch blokkeren.

De applicatiebeheerder kan dit weer verhelpen. Hoe je dit dient te doen kun je lezen in onze helpfile.

Ben je hiermee geholpen?

Wijzigen rol mogelijkheden: rechten - privileges - opties - zoekacties - verplichte velden